سلام به همه جویندگان علم، با یک مقاله جذاب دیگر از سری مقالات معرفی رشتههای دانشگاهی در خدمت شما عزیزان هستیم. همانطور که از عنوان مقاله مشخص است، امروز ما به سراغ معرفی رشته جذاب و پرطرفدار پرستاری خواهیم رفت. پرستاری را میتوان نقاشی لبخند بر روی بوم دردها تلقی کرد. در هنگام وقوع اپیدمی کرونا زمانی که ما برای در امان ماندن از بیماری و ویروس به خانههایمان پناه برده بودیم، چه بسیار پرستارانی که در بیمارستانها ماندند و سپری از جنس آدمی در برابر ویروس منحوس برای حفظ سلامت ملت خود، ایجاد کردند.
به همین دلیل است که در تقسیمبندی آکادمیک رشتههای وزارت بهداشت، پرستاری را هم تراز با پزشکی میدانند؛ اما با این وجود، در بین اقشار مردم، رشته پرستاری از اهمیت و توجه کمتری برخوردار است.
معرفی رشته پرستاری
لغت پرستار (NURSE) از كلمه لاتين (NUTRIX) به معنا تغذيه گرفته شده است. پرستار يكي از اعضا كليدي در گروه مراقبتهاي بهداشتی و درمانی است و نقش ارزنده او در پذيرش بیمار به سیستم سلامت، ارائه مراقبتها و حمايتهای جسمی، روانی، معنوی و اجتماعي مورد قبول همه بوده و بر هيچ كس پوشيده نيست. اما همانطور که میدانید، در کشور ما ایران، روز پرستار را مصادف با سالروز ولادت حضرت زینب (س) گرامی میدارند.
اما آیا تاکنون با خود اندیشیدهاید که ریشه رشته پرستاری از کجا و با چه هدفی به وجود آمده است! در زمان جنگهای صلیبی که به مدت 10 قرن ادامه داشتند، اشخاصی با اهداف مذهبی و در اماکن مذهبی به مداوا و تیمار زخمیهای جنگ میپرداختند.
اما با گذشت زمان و به خصوص در زمان جنگهای جهانی اول و دوم پرستار و پرستاری مفهوم گسترهتری پیدا کرد؛ به گونهای که در قرن 19 ام، پرستاری مدرن در آلمان و بریتانیا شکل گرفت که بانویی فداکار به نام فلورانس نایتینگل، پرستاری مدرن را بنیانگذاری کرد و بالأخره در سال 1900 و با ورود به قرن بیستم، این مفهوم شکل جهانی به خود گرفت و پرستارانی که در مراکز مذهبی با انگیزههای مذهبی در حال آموزش دیدن بودند رفته رفته قواعد سختگیرانه پزشکی و سلامت و مراقبت علمی را که توسط پزشکان تدریس میشد، آموختند.پرستاری حرفهای در ایران برگرفته از پرستاری حرفهای در کشورهای اروپایی است، اولین بار در سال ۱۲۹۴ شمسی این میسیونرهای مذهبی بودند که در ارومیه مدرسه پرستاری تأسیس کردند و این شیوه بعدها به سایر شهرهای ایران نیز گسترش یافت.
در سال 1373 برنامه کارشناسی رشته پرستاری در راستا آموزشی جامعهنگر تدوین و در سال 1374 برنامه به تصویب شورای عالی برنامهریزی وزارت فرهنگ و آموزش عالی رسید. پس از تشکیل شورای عالی برنامهریزی علوم پزشکی در وزارت بهداشت درمان و آمورش پزشکی این برنامه تحت نظارت کامل وزارت خانه قرار گرفت و بعد از پیگیری فعالان پرستاری اساسنامه قانون نظام پرستاری در نیمه سال 1380 تصویب شد، اما هم اکنون در اکثر دانشگاههای کشور، امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در رشته پرستاری یکی از نقاط قوت این رشته تحصیلی میباشد.
خصوصیات و ویژگیهای لازم برای پرستاری
برای موفقیت در رشته پرستاری، شخص باید از ویژگیهایی خاصی برخوردار باشد تا بتواند در محیط کار، به درستی و به صورت اصولی خدمت رسانی انجام دهد. برخی از این خصوصیات عبارتند از:
- داشتن توان جسمی و روحی بالا به صورتی که فرد طاقت شیفتهای متعدد و خستگیهای مفرط را داشته باشد.
- داشتن صبر و حوصله بالا به منظور برخورد مناسب با بیماران در شرایط و موقعیت اورژانسی
- داشتن نظم و انضباط به منظور رسیدگی به بیماران و رسیدگی منظم به وضعیت جسمانی آنها
- داشتن احساس مسئولیت، عشق و علاقه به انسانها و رسیدگی به مشکلات انسانها
- و …
شرح وظایف پرستاران
وظایف پرستار در دو حوزه همکاری با مدیریت و ارائه مراقبت جامع به شرح زیر میباشد:
الف. همکاری با بخش مدیریت در جمع آوری و گزارش اطاعات شامل:
- شاخصهای کمی و کیفی منابع انسانی، تجهیزات مصرفی – سرمایهای، دارو، محیط فیزیکی، وقایع و
حوادث بخش - مشکالت مددجویان، بیماران و کارکنان
- کیفیت ارائه مراقبت
- موارد ایمنی و خط
ب. ارائه مراقبت ایمن، مطلوب و اخلاقی براساس فرآیند پرستاری و استانداردها، جهت تأمین نیازهای جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی مددجو و بیمار شامل:
- شناسایی و پذیرش مددجو یا بیمار
- معرفی خود و در مواقع لزوم همکاران به مددجو یا بیمار
- آشناسازی مددجو و بیمار با محیط
- بررسی وضعیت سلامت بیمار یا مددجو
- شرح حال و معاینه فیزیکی و ثبت در پرونده کاغذی یا الکترونیکی
- تعیین و ثبت مشکلات و نیازهای بیمار یا مددجو مبتنی بر تشخیصهای پرستاری
- تحویل بیمار بر بالین، بخش و تجهیزات بر اساس دستورالعمل و گزارش اقدامات انجام شده
- پیگیریهای مراقبتی، درمانی در پایان شیفت
- برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی اقدامات مراقبتی بر اساس اهداف و الویت ها و ثبت در پرونده
- و …
شرایط ورود به رشته پرستاری
با توجه به توضیحاتی که در مطالب فوق برای شما توضیح دادیم، رشته پرستاری جزو رشتههای پیراپزشکی محسوب میشود که هر ساله در بسیاری از دانشگاههای سراسر کشور، با ظرفیت بیشتر از سایر رشتههای پیراپزشکی پذیرش دارد. اما از جمله دانشگاههایی که رشته پرستاری را ارائه میدهند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه سراسری دوره روزانه
- دانشگاه آزاد اسلامی
- دانشگاه پردیس خودگردان
لازم به ذکر است که رشته پرستاری در اکثر دانشگاهها به صورت پذیرش با کنکور انجام میگیرد و پذیرش بدون کنکور منوط به شرایط خاص و براساس صلاح دید وزرات بهداشت، در برخی از سالها پذیرش دارد که در ادامه مطلب شرایط عمومی و خصوصی پذیرش بدون کنکور رشته پرستاری را بررسی خواهیم نمود.
شرایط ورود به رشته پرستاری با کنکور
برای ورود به رشته پرستاری با کنکور، داوطلبان باید در کنکور سراسری علوم تجربی شرکت نمایند. شرکت در کنکور تجربی با مدرک دیپلم نظام جدید یا مدرک پیش دانشگاهی برای نظام قدیم هر یک از رشتههای ریاضی، تجربی و انسانی امکان پذیر است و حتی با مدرک رشتههای فنی حرفهای و کار و دانش نیز میتوان در کنکور این گروه آزمایشی شرکت کرد. همچنین با شرکت در کنکور سراسری تجربی، با توجه به رتبهای که داوطلب کسب کرده است، امکان پذیرش در یکی از سه دانشگاه روزانه، پردیس خودگردان و دانشگاه آزاد اسلامی وجود خواهد داشت.
آیا با رشته انسانی میشود پرستاری خواند!
با توجه به مطالب فوقی که گفته شد، امکان ادامه تحصیل در رشته پرستاری حتی از رشتههای انسانی، فنی و حرفهای و کار و دانش نیز امکان پذیر است؛ اما دارای شرایط خاص پذیرش میباشد. لازم به ذکر است که ورود به رشته پرستاری تنها با شرکت در کنکور سراسری میسر است و فقط از طریق کنکور تجربی، میتوان این رشته را انتخاب کرد.
اما در پاسخ به سوال آیا با رشته انسانی میشود پرستاری خواند، باید بگوییم بله! شما میتوانید با مدرک دیپلم رشته انسانی ثبت نام کنکور تجربی را انجام دهید و در زمان انتخاب رشته، رشته تجربی را انتخاب نمایید. سپس با مطالعه دروس رشته علوم تجربی در کنکور تجربی شرکت کرده و در صورت کسب رتبه قبولی لازم، وارد رشته پرستاری شوید. ظاهر کار شاید آسان و شاید سخت بنظر برسد، اما تلاش برای هر هدفی میتواند نتیجه بخش باشد که مستلزم یک برنامهریزی درست و مطالعه آگاهانه است.
نکته: فراموش نکنید که ضرایب دروس و سوابق تحصیلی داوطلبانی که تغییر رشته دادهاند، متفاوتتر از سایرین محاسبه خواهد شد. به این صورت که داوطلبانی که با مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی انسانی، وارد رشته تجربی میشوند، دروس اختصاصی این رشته مانند: زیست شناسی، شیمی، فیزیک و ریاضی را نگذراندهاند؛ پس، از این دروس هیچ تأثیر مثبت سوابق تحصیلی نخواهند داشت و فقط نمرات دروس عمومی و مشترک بین دو رشته، در کنکور آنان موثر واقع خواهد شد.
شرایط ورود به رشته پرستاری بدون کنکور
هر ساله بنا بر تصمیمات و صلاح دید سازمان سنجش آموزش کشور تعدادی از رشتههای پیراپزشکی به صورت بدون کنکور و بر اساس سوابق تحصیلی ارائه می شوند که اسامی این رشتهها در هر سال، متغیر بوده و ثابت نمیباشد. در واقع، این بدان معناست که نمیتوان به طور قعطی پیش بینی کرد که حتمأ رشته پرستاری بدون کنکور ارائه شود؛ زیرا ممکن است سایر رشتهها ارائه شوند. به طوری که در دو سال گذشته فقط رشتههایی مانند: هوشبری، اتاق عمل، علوم آزمایشگاهی و … بدون کنکور ارائه گردید.
اما اگر امسال رشته پرستاری بدون کنکور ارائه شود، دارای شرایط خاصی خواهد بود؛ شرایط پرستاری بدون کنکور بدین صورت است که، داوطلبان حتمأ باید دیپلم تجربی داشته باشند و در صورتی که دیپلم نظام قدیم باشند، دارا بودن مدرک پیش دانشگاهی نیز الزامی است. شرط معدل لازم برای پذیرش در این رشته محل، حداقل معدل کل دیپلم 15 است. همچنین طبق قانون جدید پذیرش پرستاری بدون کنکور، داوطلبان باید از شرط سنی لازم نیز برخوردار باشند.
نکته: ممکن است پذیرش پرستاری بدون کنکور به صورت بومی گزینی صورت بگیرد که منظور از بومی گزینی بدین معناست که فقط از داوطلبان استانی که رشته در دانشگاه آن استان ارائه شده است، ثبت نام صورت پذیرد.
مراحل ثبت نام بدون کنکور رشته پرستاری
نکته مهم: توجه داشته باشید که بدون شرکت در کنکور تجربی، نمیتوانید برای ثبت نام پرستاری بدون کنکور اقدام نمایید؛ چرا که باید همزمان با انتخاب رشته کنکور تجربی، رشتههای پیراپزشکی بدون کنکور را نیز انتخاب و در فرم انتخاب رشته خود قرار دهید.
تبصره: اما اولین شرط ورود به رشته پرستاری بدون کنکور، دارا بودن مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی تجربی با حداقل معدل 15 است؛ یعنی متقاضیان پرستاری بدون آزمون، باید امتحانان نهایی کنکور علوم تجربی را داده باشند و معدل آنها بالاتر از 15 باشد. پس با دیپلم و مدرک پیش دانشگاهی رشته انسانی، امکان ورود به رشته پرستاری بدون کنکور وجود ندارد و این دسته از داوطلبان برای تحصیل در رشته پرستاری راهی ندارند جز این که، در کنکور تجربی ثبت نام و انتخاب رشته نمایند.
رتبه لازم برای قبولی پرستاری
در این قسمت از مقاله، حداقل رتبه مورد نیاز برای قبولی در رشته پرستاری دانشگاههای علوم پزشکی در سهمیه سهگانه مناطق یک تا سه براساس اطلاعات بدست آمده از کارنامه قبولین 99 – 1400 برای شما ارائه شده است. همچنین میانگین درصد قبولی داوطلبان کنکور برای قبولی در این رشته نیز بیان شده است. اما توجه کنید که این رتبهها و درصدها به صورت میانگین هستند و هر سال بنا بر صلاح دید سازمان سنجش میتواند متفاوت باشد.
محدوده رتبه قبولی پرستاری منطقه 1: 2347 تا 6970
محدوده رتبه قبولی پرستاری منطقه 2: 5005 تا 9731
محدوده رتبه قبولی پرستاری منطقه 3: 2983 تا 9138
میانگین درصدهای قبولی پرستاری روزانه 99 – 1400
با توجه به این که با اتکا به درصدها و رتبههای قبولی پذیرفتهشدگان سالهای پیشین نمیتوان تضمین کرد که حتمأ در کنکور سال آتی پذیرفته خواهید شد،
رشته پرستاری دانشگاه آزاد
رشته پرستاری از جمله رشتههای پرطرفدار در میان متقاضیان کنکور سراسری علوم تجربی است. این رشته هر ساله علاوه بر دانشگاههای دولتی و پردیس خودگردان، در دانشگاه آزاد اسلامی نیز ارائه میشود. دستهای از داوطلبان کنکور سراسری تجربی که علاقهمند به تحصیل در رشته پرستاری در دانشگاه آزاد میباشند، باید توجه کنند که، به طور کلی رشتههای پیراپزشکی از جمله رشته پرستاری فقط به صورت با آزمون در دانشگاه آزاد ارائه میشود.
همه متقاضیان کنکور تجربی در صورتی میتوانند در رشته پرستاری دانشگاه آزاد در ظرفیت عادی پذیرفته شوند که، بتوانند همانند افرادی که در سالهای پیشین در این رشته پذیرفته شدهاند، رتبه لازم را کسب نمایند. رشته پرستاری علاوه بر ظرفیت عادی واحدهای مختلف دانشگاه آزاد، در ظرفیت خودگردان نیز ارائه میشود.
نکته: تفاوت ظرفیت خودگردان با ظرفیت عادی، دو برابر بودن شهریه ظرفیت خودگردان است.
شرایط سنی قبولی در رشته پرستاری
همانطور که میدانید، ثبت نام در کنکور سراسری شرایط سنی ندارد و افراد در سنین مختلف میتوانند در آن شرکت کنند. اما در مورد رشته پرستاری برای داوطلبانی که قصد قبولی در این رشته را دارند، شرایط سنی خاصی وجود دارد. قبولین این رشته در صورتی که میخواهند در مراکز دولتی استخدام شوند، بعد از پایان دروره کارشناسی برای استخدام باید حداقل 20 سال و حداکثر 35 سال سن داشته باشند.
کسانی که مایل به استخدام در مراکز دولتی نیستند، این محدودیت سنی شامل آنها نمیشود و افراد با سن بالاتر نیز میتوانند در بیمارستانهای خصوصی شروع به کار کنند. همچنین برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد حداکثر سن قابل قبول برای استخدام در مراکز دولتی 40 سال و برای دارندگان مدرک دکتری 45 سال است.
رشته پرستاری چند سال است!
رشته پرستاری در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در دانشگاههای علوم پزشکی وجود دارد. رشته کارشناسی پرستاری، عمومی بوده و گرایش خاصی ندارد؛ اما از مقطع کارشناسی ارشد به گرایشهای متنوعی تقسیم میشود.
تعداد واحدهای درسی پرستاری در مقطع کارشناسی 130 واحد و طول مدت تحصیل مقطع کارشناسی این رشته حداقل ۴ سال و حداکثر ۵ سال بوده و پس از آن امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد. دروس این رشته تحصیلی را به دو گروه علوم پایه و علوم تخصصی میتوان تقسیم بندی کرد.
دروس پایه رشته پرستاری
- انگل شناسی
- میکروبشناسی
- بیوشیمی
- ایمونولوژی
- فیزیولوژی
- تشریح
- آمار حیاتی مقدماتی
- تحقیق در پرستاری
- و فناوری اطلاعات در پرستاری
دروس تخصصی رشته پرستاری
- تغذیه و تغذیه درمانی
- اپیدمیولوژی
- روانشناسی
- داروشناسی
- زبان تخصصی
- فرآیند آموزش بیمار
- اصول و مهارتهای پرستاری
- اخلاق پرستاری
- پرستاری سلامت فرد، خانواده، جامعه و محیط
- پرستاری مادران و نوزادان
- مفاهیم پایه پرستاری
- پرستاری بزرگسالان و سالمندان
- مراقبتهای پرستاری در منزل
- مراقبتهای جامع پرستاری در بخشهای ویژه
- پرستاری اورژانس در بحرانها
- پرستاری کودکان
- پرستاری روان
- و اصول مدیریت خدمات پرستاری
کارشناسی ارشد و PH.D رشته پرستاری
ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری رشته پرستاری، منوط به سطح کاری و افزایش دانش فردی داوطلب میباشد و البته با ادامه تحصیل در مقطع دکتری داوطلبین میتوانند در حیطههای فعالیتی مسئولیتهایی مانند: سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و ریاست پرستاری بیمارستان را بر عهده گیرند. همچنین این افراد میتوانند به عنوان اعضا هیئت علمی در زمینه آموزشی نیز فعالیت نمایند.
لازم به ذکر است که داوطلبان با کارشناسی پرستاری میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد در رشتههایی مانند: آموزش بهداشت، ارگونومی، علوم تغذیه، علوم بهداشتی در تغذیه، فیزیولوژی، اکولوژی انسانی، تکنولوژی گردش خون، مدیریت توانبخشی، مدیریت خدمات بهداشت درمانی و … شرکت کنند.
همچنین لازم به ذکر است که مدت زمان تحصیل در هر یک از گرایشهای کارشناسی ارشد پرستاری به مدت دو سال و مدت زمان مجاز برای تحصیل در مقطع دکتری تخصصی و دفاع از رساله به مدت 4 الی 5 سال میباشد.
گرایشهای مقطع کارشناسی ارشد پرستاری
- روان پرستاری
- داخلی جراحی
- سلامت جامعه
- پرستاری کودکان
- مراقبت ویژه نوزادان
- پرستاری توانبخشی
- مراقبت ویژه
- پرستاری سالمندی
- مدیریت پرستاری
- پرستاری نظامی
- پرستاری اورژانس
نکته بسیار مهم: متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری رشته پرستاری در هر گرایشی که در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کرده باشند، میتوانند همان گرایش را در مقطع دکتری پرستاری ادامه تحصیل دهند و امکان تغییر رشته در مقطع دکتری تخصصی وجود ندارد.
بازار کار رشته پرستاری
شرایط محیط کار فارغ التحصیلان پرستاری بستگی به نوع مسئولیت و بخشهای بیمارستان و مراکز درمانی که در آن مشغول میباشد دارد؛ بعنوان مثال، یک پرستار که در بخش اورژانس و یا پایگاه اورژانس بیمارستان مشغول است، با پرستار بخش اطفال بیمارستان یا بخش داخلی و جراحی و یا ICU و CCU و یا اتاق عمل از نظر شرایط محیط کار با هم تفاوت خواهند داشت.
یک پرستار میتواند در بیمارستان براساس سطح تحصیلات (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) و سابقه کار، در پستهای پرستار شیفت، سر پرستار، سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی و ریاست بخش پرستاری بیمارستان مشغول به کار شود. همچنین میتواند به صورت پرستار خصوصی نیز به فعالیت بپردازد.
لازم به ذکر است بدانید، رشته پرستاری جزو رشتههایی است که از همان دوران دانشجویی فرد وارد بازار کارشده و مشغول به کار میشود؛ مگر زمانی که خود شخص تمایلی به فعالیت در پرستاری نداشته باشد؛ بنابراین اگر میخواهید بلافاصله بعد از فراغت از تحصیل استخدام شده و درآمد خود را تضمین کنید، پرستاری بهترین گزینه ممکن است.
درآمد و حقوق رشته پرستاری
درآمد یک پرستار به محل استخدام، پستهای بیمارستانی، ساعات شغلی و موقعیت جغرافیایی بستگی دارد. پرستار میتواند در بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز درمانی، مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی کار کند. پرستاران تازهکار ماهانه در حدود یک و نیم تا دو میلیون تومان دریافتی دارند؛ اما با افزایش تجربه و میزان اضافه کاری یا دریافت کارانه بیمارستان، حقوق آنها به چهار میلیون تومان نیز میتواند افزایش یابد.
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم، هر چه مدرک و سطح شغلی پرستاران بالاتر رود، میزان حقوق دریافتی آنها نیز افزایش مییابد. سرپرستاران و سوپروایزرها با توجه سابقه و بخشی که در آن مشغول به کار هستند، درآمدی در حدود شش تا نه میلیون تومان را نیز دریافت میکنند.
سلسله مراتب پستهای پرستاری در بیمارستانها
بر اساس سطح تحصیلات، سابقه کار و سطح توانمندی هر یک از پرستاران، سلسله مراتب پستها در بیمارستانها نیز متفاوت خواهد بود؛ بنابراین در ادامه مطلب هر یک را به ترتیب شرح خواهیم داد.
- پرستار شیفت
- معاون سرپرستار بخش
- سرپرستار بخش
- سوپر وایزر بالینی
- سوپر وایزر کنترل عفونت
- سوپر وایزر آموزشی
- ریاست پرستاری بیمارستان
نکته: در برخی از کشورهای جهان بر اساس توانمندی و تجارب مدیریتی قبلی، از پرسنل پرستاری بعنوان مدیریت ارشد بیمارستانها نیز ممکن است استفاده شود.
طرح اجباری پرستاری
رشته پرستاری جزو 11 رشته علوم پزشکی است که گذراندن طرح اجباری است؛ در واقع، یک پرستار بعد از فارغ التحصیلی و دریافت مدرک لیسانس خود، باید حدود دو سال طرح اجباری در مناطق محروم و کم برخوردار را بگذراند. البته طرح دو ساله پرستاری شامل حقوق شده و بسته به عوامل مختلفی میتواند در ماه حدود دو میلیون تومان دریافتی نیز محاسبه شود. البته برای آقایانی که باید دوره خدمت سربازی را بگذرانند، حقوق طرح در حد همان حقوق سربازی بوده و خیلی کمتر از مبلغ گفته شده، خواهد بود.
شرایط تحصیل در خارج از کشور پرستاری
از شرایط ادامه تحصیل رشته پرستاری در خارج از کشور، میتوان به آشنایی و تسلط کامل به زبان انگلیسی اشاره کرد. دانشجویان متقاضی تحصیل در خارج از کشور رشته پرستاری ابتدا باید در کشور مقصد مورد ارزیابی واقع شوند و بعد از انجام ارزیابیهای مختلف جسمی، روانی و تحصیلی در صورت موفقیت، به دریافت پذیرش ویزا تحصیلی در کشور مقصد، نائل خواهند شد.
با توجه به نیازهای جامعه امروزی، علی الخصوص بعد از همهگیری بیماری کرونا، امروزه کشورهای بیشماری هستند که دربهای ورودی خود را برای جذب داوطلبان بین المللی و ادامه تحصیل در رشته پرستاری باز کردهاند؛ چرا که آنها نه تنها به آموزش این گروه فکر میکنند، بلکه به میزان نیاز کشور خود برای جذب شغل پرستاری نیز اهمیت بسیاری قائل هستند.
اگر به دنبال ادامه تحصیل رشته پرستاری در خارج از کشور هستید، باید به شما بگوییم که همانند سایر رشتههای پزشکی، رشته پرستاری نیز میتواند شهریههای بالایی در کشورهای مختلف داشته باشد. به همین دلیل، پیشنهاد ما به شما این است که قبل از هر اقدامی، از راه و روشهای اخذ بورسیه تحصیلی در کشورهای مختلف، اطلاعات جمع آوری کنید تا بتوانید از مزایا یک دوره تحصیل خوب با هزینه حداقل برخوردار شوید.
رشته پرستاری در آمریکا
شرایط اخذ پذیرش و بورسیه تحصیلی برای رشته پرستاری در کشور آمریکا برای دانشجویان بین المللی به جهت ظرفیت محدود، نسبت به شهروندان این کشور متفاوت است. متقاضیان این رشته میبایست مدارک خود را از یک سال قبل برای دانشگاه مربوطه ارسال نمایند و با دانشگاه مربوطه به صورت مداوم در ارتباط باشند.
از جمله مدارک لازم، مدرک تحصیلی دیپلم با معدل مناسب و ارائه مدرک زبان بین المللی معتبر را شامل میشود. علاوه بر این مدارک در برخی از دانشگاههای ایالات مختلف آمریکا ممکن است، اخذ نمره قبولی در آزمونهای زبان از جمله آزمون TSE و TWE از متقاضی درخواست شود. معمولأ برنامه تحصیلی دانشکده پرستاری در آمریکا 4 سال به طول میانجامد که در بسیاری از دانشگاهها و کالجهای آمریکا تدریس میشوند.
از بهترین دانشگاههای آمریکا برای تحصیل رشته پرستاری میتوان به مواردی اشاره کرد که عبارتند از:
- دانشگاه پنسیلوانیا
- دانشگاه UCLA
- دانشگاه کلمبیا
- کیس وسترن ریزرو
- دانشگاه آلاباما
- دانشگاه نیویورک
- دانشگاه میشیگان
- دانشگاه نیویورک
- دانشگاه مریلند
- و …
رشته پرستاری در ترکیه
با توجه به نزدیک بودن این کشور به کشورمان ایران هم از لحاظ جغرافیایی و هم از لحاظ فرهنگی و دینی، کشور ترکیه میتواند یک مقصد مناسب برای ادامه تحصیل رشته پرستاری در خارج از کشور باشد. دانشگاههای این کشور از رتبه بندی علمی جهانی مناسبی در تربیت و آموزش دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی دارند.
به یاد داشته باشید که مدارک اخذ شده از دانشگاههای کشور ترکیه در تمامی دانشگاههای معتبر و کشورهای مهم در جهان از جمله آمریکا، کانادا، انگلستان و سایر کشورهای اروپایی مورد تأیید است. البته فراموش نکنید که به علت تعداد زیاد متقاضیان این رشته، دانشگاههای ترکیه سالانه تعداد محدودی از دانشجویان را برای ادامه تحصیل رشته پرستاری پذیرش میکنند.
همچنین برای قبولی در رشته پرستاری شما نیاز به داشتن مدارک زبان ترکی استانبولی مانند YOS و SAT خواهید داشت. بهتر است بدانید شرایط پذیرش دانشجو در هر دانشگاه با دانشگاه دیگر متفاوت است و به منظور اخذ پذیرش تحصیل در دانشگاه مورد نظرتان باید مورد قبول آن دانشگاه را آماده کنید.
از بهترین دانشگاههای ترکیه مورد تأیید وزارت بهداشت ایران برای تحصیل رشته پرستاری میتوان به مواردی اشاره کرد که عبارتند از:
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه بقازیچی
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه قاضی
- دانشگاه KOC
- و …
رشته پرستاری در آلمان
بر اساس برآوردها، بخش پرستاری در آلمان تا سال 2025 به 150.000 پرستار جدید نیاز خواهد داشت؛ به همین دلیل تحصیل پرستاری در آلمان، شانس یافتن کار در آلمان را افزایش میدهد و ازنظر اقتصادی نیز درآمد خوبی در پی دارد. علاوه بر این، امکانات مدرن و کیفیت در آموزش و پژوهش، سبب شده است که دانشکدههای پرستاری در آلمان، در میان بهترینهای جهان قرار بگیرند. پرستاران پس از اتمام تحصیل خود در آلمان، میتوانند در تمام کشورهای اروپایی مانند اتریش، سوئیس، لوکزامبورگ و … کار کنند.
به طور کلی دو گزینه برای تحصیل در رشته پرستاری در آلمان وجود دارد:
- شرکت در دورههای آوسبیلدونگ پرستاری در آلمان: گزینه رایج برای اکثر دانشآموزان، گذراندن دورههای کارآموزی حرفهای یا آوسبیلدونگ در آلمان است. قبل از درخواست برای کارآموزی در یک بیمارستان، حداقل مهارت در سطح B2 زبان آلمانی نیاز است. زیرا باید بتوانید با بیماران به زبان آلمانی تعامل داشته باشید. برای این کار، ابتدا باید مدرسه مورد نظر را پیدا کنید. سپس مدارک لازم را به آنها ارائه دهید. هرچه سطح زبان آلمانی شما بالاتر باشد، شانس پذیرشتان افزایش مییابد.
- پذیرش از دانشگاههای آلمان: همه متقاضیانی که مایل به تحصیل رشته پرستاری در دانشگاههای آلمان هستند، برای دو سال اول، تحت آموزش عمومی پرستاری قرار خواهند گرفت. سپس در سال سوم، دانشجویان این گزینه را خواهند داشت که آموزش خود را برای تبدیل شدن به پرستار عمومی یا انتخاب تخصص برای پرستاری اطفال یا سالمندی در سال سوم ادامه دهند.
از بهترین دانشگاههای المان برای تحصیل رشته پرستاری میتوان به مواردی اشاره کرد که عبارتند از:
- دانشگاه هامبورگ
- دانشگاه بیلفلد
- دانشگاه برمن
- دانشگاه فرایبورگ
- دانشگاه بادن-وورتمبرگ
رشته پرستاری در کانادا
یکی از کشورهای محبوبی که میتوانید رویا پرستار شدن خود را در آن جا به تحقق ببخشید، کشور کانادا میباشد. کانادا در زمینه تحصیل در رشتههای پزشکی و پیراپزشکی و همینطور رشته پرستاری، دارا دانشگاههای قوی و سیستم آموزش عالی بسیار باکیفیتی است.
اما به همین مقدار نیز هزینههای تحصیلی در این کشور میتواند سنگین باشد. البته خبر خوب این است که کشور کانادا دارا بورسیههای تحصیلی مختلفی در زمینه پرستاری است و امکانات تحصیلی خوبی در اختیار دانشجویان پرستاری قرار میدهد.
متقاضیانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی دارند باید در دو سال آخر مدرسه، دروس زیستشناسی، شیمی و ریاضی را با نمرات بیش از ۷۵ درصد پشت سر گذاشته باشند. از سوی دیگر، افرادی که سابقه تحصیل دانشگاهی یا کار حرفهای در حوزه درمان ندارند، باید قبل از آغاز به تحصیل، دوره یکساله Pre-Health را در کالجهای کانادایی با نمرههای قابل قبول بگذرانند.
نکته: همچنین برای گرفتن پذیرش تحصیلی کانادا، برای ورود به دوره پرستاری در بیشتر موارد از شما نمره آیلتس 7 با حداقل نمره 6.5 در هر مهارت خواسته خواهد شد.
از بهترین دانشگاههای کانادا برای تحصیل رشته پرستاری میتوان به مواردی اشاره کرد که عبارتند از:
- دانشگاه آلبرتا
- دانشگاه مک مستر
- دانشگاه کوئین
- دانشگاه تورنتو
- دانشگاه بریتیش کلمبیا
- دانشگاه مونترئال
- دانشگاه مک گیل
- دانشگاه مانیتوبا
- دانشگاه کلگری
- دانشگاه دالهاوزی
- دانشگاه اوتاوا
- دانشگاه وسترن
- دانشگاه مموریال نیوفاندلند
- دانشگاه ویکتوریا
- دانشگاه لاوال
- دانشگاه نیوبرانزویک
- دانشگاه شربروک
- دانشگاه یورک
- دانشگاه رایرسون
- دانشگاه ساسکاچوان
سخن پایانی
دوستان و همراهان عزیز به پایان یکی دیگر از مقالات معرفی رشتههای دانشگاهی تحت عنوان معرفی کامل رشته پرستاری رسیدیم. امیدوارم که از خواندن این مطلب لذت برده و جواب سوالات خود را بیابید. اما بعنوان سخن آخر در انتها کار، لازم میدانم این نکته را ذکر کنم که همه مشاغل دشواریهای خود را دارند.
همه رشته ها علاوه بر محاسن، معایبی نیز دارند. مشکلات رشته پرستاری به خصوصیات فردی شما بستگی دارد. کسانی که قصد ادامه تحصیل در رشته پرستاری را دارند، باید بر روی احساسات خود کنترل کافی داشته باشند، چرا که در هنگام اتفاقات ناخوشایند مانند سوانح ناشی از رانندگی و یا آتش سوزی تمرکز شما بر روی کار و کنترل عواطف بسیار مهم است.
همچنین شیفتهای شب از سختیهای رشته پرستاری به شمار میرود. همچنین پرستاران باید از لحاظ جسمی و روحی در سلامت کامل باشند. پرستاران بخش اورژانس معمولأ با موارد اضطراری رو به رو خواهند شد که باید بدون دستپاچگی کار خود را به نحو عالی انجام دهند. همچنین محیط کار شما بیمارستان است و احتمال آلوده شدن شما به بیماریهای واگیر در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی وجود دارد.
پس اگر واقعأ در وجود خودتان استعداد پرستار شدن میبینید، اگر میتوانید با شرایط تنشزا و استرس به خوبی مقابله کنید، اگر فردی واقعأ دلسوز، صبور و با تحمل بسیار بالا هستید، مهارت ارتباط کلامی و رفتاری قویای دارید و اگر برای کمک به همنوع و غیر همنوع حاضرید کاری انجام دهید نه صرفأ به دلیل پول، لطفأ پرستاری را انتخاب نمایید در غیر این صورت لطفأ در تصمیم خود تجدید نظر کنید.
با ثبت نانم در قسمت خبرنامه سایت بخون، در هر کجا و هر زمانی که قرار دارید، میتوانید از آخرین مطالب منتشر شده ما به صورت داغ داغ، مطلع شوید. همچنین در قسمت دیدگاهها و نظرات، منتظر نظرات، پیشنهادات و سوالات شما هستیم و برای قوت قلب ما بخونیها، در صورت رضایت خاطر، لطفأ ستارههای مقالات ما را رنگی کنید. موفق باشید ..
سوالات متداول
- شرایط سنی قبولی در رشته پرستاری چقدر است؟
قبولین این رشته در صورتی که میخواهند در مراکز دولتی استخدام شوند، بعد از پایان دروره کارشناسی برای استخدام باید حداقل 20 سال و حداکثر 35 سال سن داشته باشند. - حقوق رشته پرستاری چقدر است؟
پرستاران تازهکار ماهانه در حدود یک و نیم تا دو میلیون تومان دریافتی دارند؛ اما با افزایش تجربه و میزان اضافه کاری یا دریافت کارانه بیمارستان، حقوق آنها به چهار میلیون تومان نیز میتواند افزایش یابد. - شرایط قبولی در رشته پرستاری به چه صورت است؟
پذیرش رشته پرستاری در اکثر دانشگاهها به صورت پذیرش با کنکور انجام میگیرد و پذیرش بدون کنکور منوط به شرایط خاص و براساس صلاح دید وزرات بهداشت، در برخی از سالها پذیرش دارد که میتوانید با مراجعه به متن مقاله، اطلاعات تکمیلی را مطالعه کنید.
منبع: سایت بخون